Cellulit – inaczej lipodystrofia – polega na nierównomiernym rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej w organizmie, towarzyszą temu patologiczne zmiany (włóknisto-obrzękowe) w tkance podskórnej.
Cellulit najczęściej pojawia się na udach, pośladkach
Przyczyny powstawania cellulitu:
- Brak aktywności fizycznej – doprowadza do zaburzeń w krążeniu drobnych i dużych naczyń
- Zaburzenia w mikrokrążeniu – mogą prowadzić do licznych obrzęków i zastojów
- Nieprawidłowa dieta – bogata w duże ilości tłuszczy, węglowodanów i soli – doprowadza do zatrzymania wody w tkankach, co skutkuje pojawieniem się obrzęków
- Estrogeny
- Używki
- Gorące kąpiele
- Nieodpowiedni ubiór
- Stres
- Geny
Cellulit rozwija się w kilku stadiach, które charakteryzują się określonymi objawami:
I stadium – zmiany widoczne tylko w badaniu mikroskopowym, gładka powierzchnia skóry, można zauważyć zastój w naczyniach żylnych i limfatycznych
II stadium – po ściśnięciu fałdu skory pojawiają się uwypuklenia i wgłębienia „skórka pomarańczowa”, dalsze zaburzenia mikrokrążenia
III stadium – zmiany „skórki pomarańczowej” widoczne są bez konieczności ściskania fałdu skóry, tworzą się mikroguzki, obniżenie elastyczności skóry, obniżenie dalsze mikrokrążenia
IV stadium – występowanie stwardnień i guzowatych zmian, silne pofałdowanie skóry, towarzyszy uczucie bólu
Rodzaje cellulitu:
Postać twarda (zwarta) – występuje głównie u młodych kobiet i u nastolatek
Postać wiotka – występuje głównie u kobiet, które prowadzą siedzący tryb życia lub po dużej utracie wagi, zazwyczaj u kobiet po 40 roku życia, wiąże się ze spadkiem napięcia mięśni
Postać obrzękowa – to najcięższa odmiana, skóra jest blada, obrzęknięta, nieelastyczna, cienka, łatwo ulega odkształceniom, towarzyszy uczucie ciężkości
Ze względu na konsystencje cellulitu klasyfikujemy go na:
- Wodny– pojawia się niezależnie od wieku, nawet już w okresie dojrzewania, czynniki hormonalne maja często na to wpływ. W tkankach odkłada się woda i lipidy w celu przystosowania organizmu kobiety do ewentualnej ciąży
- Lipidowy – powstaje w głębszych warstwach tkanki łącznej oraz skóry. Jest skutkiem nieprawidłowego odkładania i gromadzenia się cukrów i kwasów tłuszczowych. Tworzy się tzw. ‘pomarańczowa skórka”
Opracowane na podstawie czasopism: art of BEAUTY 1/2017 i 1/2016.
<<wróć